I tisdags råkade vi dessvärre ut för en serverkrasch, som tyvärr inte blev så rolig. Det tas daglig backup, så det borde bara ha varit att återskapa den och sedan vara uppe och köra igen. Tyvärr gick det inte så lätt, backupen skapade konstiga rättighetsproblem som medförde att sidorna inte fungerade som de skulle. Efter mycket felsökande och testande så fick vi i alla fall igång själva sidorna, men då hade det varit nere i många timmar vilket är förödande. Vi hade tyvärr även fortsatta problem med sftp och mail, som inte löstes fören dagarna efter med hjälp av en extern expert. Vilket i och för sig var bra, för då har vi en bra resurs att kontakta om det blir andra server problem framöver.

Då vi driver tjänster online som är ett måste att vara igång 24 timmar 7 dagar i veckan året om. Så nu har vi börja se över lösningar på att ha en server som är den publika, men sen även ha en server i bakgrunden som speglar all data som läggs på den publika servern, så att den extra servern står redo och kan gå igång om den publika går ner. På så sätt blir det inte någon nertid alls om den ena servern skulle gå ner.

Så även om det var förödande denna gång så var det kanske bra att det kom nu, så vi fick dessa lärdomar tidigt och kan säkra upp framtiden.

Lämna en kommentar

Din e-mailadress kommer inte att lämnas ut. Obligatoriska fält är markerade med *

Lös matematiken (spamfilter) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.